Marinkårsaspiranter på Parris Island. Foto: Eric Ramström

 

Som belöning för utmärkelsen bäste soldat, fick årets kustjägare 09/10, Eric Ramström, möjlighet att under två veckor i februari, besöka två av den amerikanska marinkårens (USMC) baser i USA, nämligen Parris Island och Camp Lejeune.

Resan var en gåva från Sällskapet Kustjägarveteraner och som reskamrat följde från KJV, Marc Rantanen, KJ/A-dyk 04/05, numera anställd soldat vid Fallskärmsjägarkompaniet i Karlsborg.

Ett stort tack till Marinattachén Hans Granlund – fd chef Amfibiebataljonen och krigsförbandschef 1.Amfbat som gjorde detta möjligt.

Förutom en upplevelse för Erik var syftena med resan två. Det första var att ytterligare stärka banden mellan Amfibiekåren och den amerikanska marinkåren och det andra att ge den svenska amfibiekåren möjlighet till ökad insyn i USMC utbildning och taktik.

Ramström och Rantanen besökte också Pentagon, där de fick äran att träffa kommendanten för Marinkårens främste rådgivare och kårens högste underofficer, Sergeant Major USMC, Carlton Kent, innan de reste vidare till USMC utbildningsplats för rekryter, Parris Island, där de fick observera marinkårsaspiranter på ”Boot Camp”.

”Marinkåren i verkligheten var ganska lik den jag sett på film; mycket gapande och skrikande” säger Ramström om Parris Island, men tillägger också att ”the drill instructors” var större än livet självt.

Resan fortsatte och vid ankomsten till Camp Lejeune, fick de studera ett av marinkårens spaningskompanier inom Force Recon, som genomförde övning på grupp- och plutonsnivå. De fick se utrustning och fordon samt utbyta erfarenheter med marinkårssoldater som övade spaning och övervakning.

Den här typen av relationsbyggande är bra eftersom de öppnar upp för möjligheter till bilateral utbildning, sade underofficer Sgt. Joshua Swann, som nämner Sveriges nordliga delar som högintressant för vinterutbildning.

I nästa nummer av Kustjägaren får vi ta del av Eric:s dagbok som speglar hans personliga upplevelser av besöket på Parris Island och Camp Lejeune.

 

Cpl. James W. Clark, II MEF, USMC