Försvarsmaktens nya obemannade flygsystem UAV05 Korpen. Foto: AeroVironment Inc

 

Amfibiebataljonen tillförs Försvarsmaktens nya obemannade flygsystem UAV05 Korpen/Svalan. 


Systemet består av två olika typer av små eldrivna luftfarkoster som styrs från en gemensam markstation. Styrningen kan ske antingen manuellt från markstationen eller autonomt av UAV:n. Båda UAV:erna kan starta/kastas  från fordon och båtar, samt demonteras för transport. Korpen kan dessutom landa på vatten. 

Luftfarkosterna skickar ner video i nära realtid till operatören på marken som förmedlar spaningsinformationen vidare för bearbetning till underrättelser. 

 

UAV05 kommer att kunna ge underrättelser till bataljonen och även ge information till enheter mycket snabbt vid lösandet av uppgift, både dag som natt.

 

 Amfibiebataljonen är en av flera bataljoner inom Försvarmakten som kommer att få det nya systemet.

Under året utbildas bl.a.  Lt.  John Swan på systemet. I dag tjänstgör John på kustjägarkompaniet,  men kommer efter utbildningen att vara chef över UAV-gruppen på 2. Amfibiebataljonen. Utbildningen genomförs både på K3 och i USA.

 

Det är det amerikanska företaget AeroVironment Inc som i sammarbete med FMV är leverantör av de nya mini-UAV-systemen. De ersätter nuvarande UAV02 Falken, som tidigare bl.a använts av Försvarsmaktens förband i Afghanistan.

 

 Harald Hynell

 

 

Försvarsmaktens nya obemannade flygsystem UAV05 Korpen. Foto: AeroVironment Inc